Samsun Ayvacık Çok Programlı Lisesi Açpl Lisesi Ayvacik CPL | SAMSUN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» Samsun Ayvacık Cok Programlı Lisesi AYVACIK ÇPL
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:43 pm tarafından Admin

» Knight Online World
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:41 pm tarafından Admin

» Tr.gg Bedava Site acmak isteyenler
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:39 pm tarafından Admin

» TV FREKANSLAR
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:38 pm tarafından Admin

» Knight Online Private Server
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:36 pm tarafından Admin

» Komik Resimler (1)
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:33 pm tarafından Admin

» KURTLAR VADISI PUSU RESIMLERI
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:30 pm tarafından Admin

» Kurtlar Vadisi Pusu
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyPaz Şub. 07, 2010 11:28 pm tarafından Admin

» SAMSUNCPL.TR.GG
Samsun Ayvacık Tarihçesi EmptyÇarş. Ocak 06, 2010 12:21 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama

Samsun Ayvacık Tarihçesi

2 posters

Aşağa gitmek

Samsun Ayvacık Tarihçesi Empty Samsun Ayvacık Tarihçesi

Mesaj  Admin Perş. Ara. 24, 2009 5:44 pm

Tarihi:

İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, daha önce bağlı bulunduğu Çarşamba ilçesinden daha eski bir tarihe sahip olduğu sanılmaktadır. Eski tapularda Çarşamba ismi geçmeyip Ayvacık Geziyeri olarak bahsedilmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir Rum Köyü olan Ayvacık, Cumhuriyet kurulduktan sonra Rumlar tarafından terk edilmiştir. Bu günkü halk ilçeye Cumhuriyetten sonra yerleşmiştir.

Ayvacık 1954'te tam teşekküllü nahiye olmuş; fakat 1960'da daha önce kurulmuş devlet teşkilatları kaldırılmıştır. Bu nedenle Ayvacık tekrar köy olmuştur.

20 Mayıs 1990 tarihinde Ayvacık köyü, Keskinoğlu köyü ile birleştirilerek Ayvacık ilçesi olmuştur. 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan mahalli seçimlerle de belediyesi kurulmuştur.

Coğrafi Konumu:

Ayvacık Canik dağlarının kuzey eteklerinde, Yeşilırmak vadisinde, Suat Uğurlu Baraj gölünün kıyısında yer almaktadır. Bu uzun vadide bir de Hasan Uğurlu Baraj gölü bulunmaktadır. İlçenin en yakın komşusu 28 km. kuzeyindeki Çarşamba ilçesidir. Samsun'a uzaklığı ise 62 km. dir.

Sosyo-Ekonomik Yapısı:

İlçe halkının %80-90'ı tarımla, %1'i balıkçılıkla, %8-9'u ticaretle uğraşmaktadır.

Tarımsal faaliyetler mısır, buğday, arpa ve fındık üretiminde yoğunlaşmıştır. İlçe topraklarının büyük bir bölümü ormanlık arazidir. Tarıma elverişli topraklar genellikle bozuk, kuru ormanlık alanların açılmasıyla elde edilmiştir. İlçede elektrik üretimi yaparak sanayinin ana girdisi olan enerjiyi sağlayan hasan Uğurlu Yeraltı Santrali ile Suat Uğurlu Hidroelektrik santrali yeralmaktadır. Bu barajlar 1981-82 yıllarında hizmete girmiştir.

Ulaşım:

Samsun iline uzaklığı 62 km. dir. Samsun'dan Çarşamba'ya kadar Samsun- Ordu devlet karayolu üzerinden gidilir. Çarşamba'mdan sonra 28 km. lik il yolu ile devam edilir. Ulaşım problemi yoktur.

Tarihi ve Kültürel Değerler:

Osmanlılar zamanında Rum ve Ermenilerin yaşadığı bir köy olan Ayvacık'a Türkler Cumhuriyetten sonra yerleşmişlerdir. Bu nedenle ilçe köklü bir kültür yapısına sahip değildir. Varolan tarihi eserler ise Rum ve Ermeni istilasının yaşandığı dönemde yağmalanıp yok edilmiştir.

Gezi ve Mesire Yerleri:

Ayvacık Orta Karadenizin en güzel doğal yapısına sahip ilçelerinden bir tanesidir. Özellikle orman alanları Samsun ilindeki doğal değerleri yüksek alanlar içinde sayılmaktadır. Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Gölleri ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Özellikle Hasan Uğurlu baraj gölü çevresindeki çam ormanlarıyla kaplı alan piknik ve mesire yeri olarak ideal bir mekandır.

Folklorik Değerler:

Yörenin kendine özgü "köçek ve kabaceviz" adlarında mahalli oyunları vardır.

Düğünlerde ise yağlı pehlivan güreşleri düzenlenir. Bu güreşleri düğün sahibi kendisi organize eder.

Ayvacık'ta ayrıca "Öndül Şenlikleri" denilen bir şenlik düzenlenir. Genellikle yılda birkez düzenlenen bu şenliklerde, yörede nam salmış sığır ve manda öküzlerinin kuvvetlerini denemek amacıyla "öndül" yarışması yapılır.

Ayvacıkta elsanatları denilince, el tezgâhlarında halis yünden dokunan "cecim" adı verilen kilimler ve kadınlarla, çocukların bellerine bağladıkları "kuşak" akla gelir. Cecim kızlara çeyiz olarak verilir ve yere sermek için kullanılır.

Yemekler:

İlçede ve yöresinde geleneksel yemek olarak "keşkek" ve "Haluç" meşhurdur.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 24
Kayıt tarihi : 16/10/09

http://thekingworld-55.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Samsun Ayvacık Tarihçesi Empty Geri: Samsun Ayvacık Tarihçesi

Mesaj  Byrebels Cuma Ara. 25, 2009 9:24 pm

Ayvacık Barajları

Hasan Uğurlu Barajı, Samsun (il)'inde, Yeşilırmak üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1971-1981 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 9223000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 135.50 m, normal su kotunda göl hacmi 1073.75 hm3, normal su kotunda göl alanı 22.66 km2'dir. 500 MW güç kapasitesine sahip HES (hidroelektrik santralı) yılda 1217 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamaktadır.

Japonya Hükümetinden sağlanan kredilerle inşa edilmiştir. Baraja, inşaatın başlangıcında, 1971 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybeden DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Hasan Uğurlu'nun adı verilmiştir.

Suat Uğurlu Barajı, Samsun (il)'inde, Yeşilırmak üzerinde, sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1975-1981 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 2151000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 38.00 m, normal su kotunda göl hacmi 182.00 hm3, normal su kotunda göl alanı 9.70 km2'dir. Baraj 83312 hektarlık bir sulama alanına hizmet vermekte, 46 MW güç kapasitesindeki HES (hidroelektrik santralı) yılda 273 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamaktadir.

Baraja, 1971 yılında, 18 kilometre yukarısındaki Hasan Uğurlu Barajı'nın inşaatının başlangıcında, eşi DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Hasan Uğurlu ile birlikte bir trafik kazasında hayatını kaybeden Suat Uğurlu'nun adı verilmiştir.



TARİHİ
İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, daha önce bağlı bulunduğu Çarşamba ilçesinden daha eski bir tarihe sahip olduğu sanılmaktadır.

Eski tapularda Çarşamba ismi geçmeyip Ayvacık Gezi yeri olarak bahsedilmektedir.

Osmanlı imparatorluğu zamanında bir Rum köyü Ayvacık; Cumhuriyet kurulduktan sonra Rumlar tarafından terk edilmiştir. Bugünkü halk ilçeye Cumhuriyetten sonra yerleşmiştir.

Ayvacık 1954 te teşekküllü nahiye olmuş; fakat 1960 da daha kurulmuş devlet teşkilatları kaldırılmıştır. Bu nedenle Ayvacık tekrar köy olmuştur.

20 Mayıs 1990 tarihinde Ayvacık Köyü, Keskin oğlu Köyü İle birleştirilerek AYVACIK ilçesi olmuştur. 19 Ağustos 1990 Tarihinde yapılan mahalli seçimlerde belediye kurulmuştur.

COĞRAFİ KONUMU
Ayvacık Canik Dağlarının eteklerinde, Yeşil ırmak vadisinde, Suat Uğurlu Baraj gölünün kıyısında yer aymaktadır. Bu uzun vadide bir de Hasan Uğurlu Baraj Gölü bulunmaktadır. İlçenin en yakın komşusu 28 Km. kuzeyindeki Çarşamba ilçesidir. Samsuna uzaklığı ise 62 km.dir.

İKLİMİ
Yörede genel olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılımlı ve yağışlı geçer. Tipik Karadeniz ikliminden farklı olarak yazları olarak daha az yağış alır.

SOSYO- EKONOMİK YAPISI
İlçe halkının %80-90’ı tarımla %8-9’u ticaretle uğraşmaktadır. Tarımsal faaliyetler mısır, buğday, arpa ve fındık üretiminde yoğunlaştırılmıştır. İlçe topraklarının büyük bir bölümü ormanlık arazidir. Tarıma elverişli topraklar genellikle bozuk, kuru ormanlık alanların açılmasıyla elde edilmiştir.

Hayvancılık alanında ise potansiyel yeterince değerlendirilmemiş, ne mera ne de ahır hayvancılığı gelişme gösterebilmiştir.

İlçede ayrıca,elektrik üretim yaparak sanayinin ana girdisi olan enerjiyi sağlayan Hasan uğurlu Yer altı Santrali ile Suat uğurlu Hidro elektrik santrali yer almaktadır. Bu barajlar 1981-82 yıllarında hizmete girmişlerdir.

Hasan Uğurlu Barajı
Yeşilırmak üzerinde, 135 m. talveğ yüksekliği olan baraj, 1.080.000.000 metre küp su tutma hacmine sahiptir. Ortalama su derinliği 54 m.dir. Baraj enerji üretimi amacıyla yapılmış, Türk iyenin ilk yer altı santralinin kurulduğu yerdir. Arkasındaki gölün alanı 20 km. dir. Barajın Ayvacığa uzaklığı8 km. Çarşambaya Uzaklık ise 36 km.

Suat Uğurlu Barajı
Yeşilırmak üzerinde,Hasan uğurlu Barajının altında, bala hor köyü civarında yer alan barajın talvegden yüksekliği 38 metredir. 175.000.000 m3 su tutma hacmine sahip olan barajda ortalama su derinliği 18 m olup, enerji üretimi yapılmaktadır. Ayrıca yapımında Çarşamba ovasının düzenle sulanması da amaçlanmıştır. Baraj Çarşamba ovasındaki tarım alanlarının yaklaşık % 85’ini sulayabilecek kapasitededir. Barajın Çarşambaya uzaklığı 15 km .kadardır.

ULAŞIM
Samsun iline uzaklığı 62 km. dir. Samsun'dan Çarşambaya kadar samsun – Ordu devlet karayolu üzerinden gidilir. Çarşamba’dan içeri 28 km.lik il yolu ile devam edilir. Ulaşım problemi yoktur.

Tarihi ve Kültürel Değerler
Osmanlılar zamanında Rum ve Ermenilerin yaşadığı bir köy olan Ayvacık’a Türkler Cumhuriyetten sonra yerleşmişlerdir. Varolan tarihi eserler Rum ve Ermeni istilasının yaşandığı dönemde yağmalanıp yok edilmiştir.

Gezi ve mesire YerleriAyvacık orta Karatenizin en güzel doğal yapısına sahip ilçelerinden bir tanesidir. Özellikle orman alanları Samsun ilindeki doğal değerleri yüksek alanlar içinde sayılmaktadır. Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Gölü çevresindeki çam ormanlarıyla kaplı alan piknik ve mesire yeri olarak ideal bir mekandır. Suat Uğurlu Baraj Gölü içerisindeki adacığı görülmeye değer güzelliktedir.

Belirli Günler
Ayvacık’ta her yıl yağlı güreş müsabakaları yapılmaktadır. Ağustos ayıda yapılan bu müsabakalar geleneksel hale getirilmiştir.

Folklorik Değerler
Yörenin kendine özgü “Köcek ve Kabaceviz” adlarında mahalli oyunları vardır. Düğünlerde ise yağlı pehlivan güreşleri düzenlenir. Bu güreşler düğün sahibi kendisi organize eder.

Ayvacık’ta ayrıca “Öndül Şenlikleri” denilen bir şenlik düzenlenir. Genellikle yılda bir kez düzenlenen bu şenliklerde, yörede nam salmış sığır manda öküzlerinin kuvvetlerini denemek amacıyla “Öndül” yarışması yapılır. Yarışmada 7 veya 5 adet kağnı arabası birbirine kazıklarla bağlanarak sabitlenir ve bir çift manda veya sığır öküzü bu arabaları çekmesi için arabalar koşulur. Bu yarışma düz bir arazide düzenlenir ve yaklaşık yarım saat sürer. Bu sürede öküzlerin almış olduğu yol adımlarla ölçülür. En uzun yolu yapan öküz birinci olur. Bu yarışmalarda bir hakem heyeti de oluşturulur. Yarışma iki kategoride yapıldığı için iki birinci seçilir. Birinci olan manda öküzlerinin sahibine dana ve tay, sığır öküzlerinin sahibine ise koyun verilir. Yarışmaya katılan her öküz sahibi, yarışmayı düzenleyen kişiye gelirken bir araba dolusu odun getirir.

Ayvacıkta el sanatları denince, el tezgahlarından halis yünden dokunan “Cecim” adı verilen kilimler ve kadınlarla, çocukların bellerine bağladıkları “kuşak” akla gelir. Cecim kızlara cehiz olarak verilir ve yere sermek için kullanılır.

KONAKLAMA VE YEME- İÇMEİlçede otel bulunmamaktadır. Ancak;TEAŞ işletme müdürlüğüne ait misafirhane, lokal ve yemekhane gibi sosyal tesisleri mevcuttur. Öğretmen evi misafirhane olarak hizmet verebilecek şekilde düzenlenmiş olup lokali vardır. Yatak kapasitesi 5 tir. Yeşil ırmak ve baraj gölleri çevresinde lokantalar mevcuttur. Bunlar; Ada Dinlenme Tesisleri, Yeşil ırmak Balık Tesisleri, Dere İçi Restoran, Şelale Restoran, Çam altı Dinlenme Tesisleri, Yeşil göl Restoranıdır.



facebook grubumuza bekleriz....: https://www.facebook.com/home.php?#/pages/Ulkucu-Genclik/203015524011?ref=ts

pirat
Byrebels
Byrebels

Mesaj Sayısı : 2
Kayıt tarihi : 25/12/09
Yaş : 30
Nerden : Senin Çıktıgın Yerden xD..

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz